پشتیبانی
به وب سایت ایی حکیم، پایگاه تخصصی طب سنتی ایران خوش آمدید.
تاريخ درج: سه‌شنبه 1399/2/9 (1:30) تعداد بازديد: 14807 بار

رفع کم آبی در ماه رمضان

مــــرجــــع: 📕 تغذیه و روزه‌داری در سلامت و بیمارینویسنده: 📝 غلامرضا کرد افشار و...
توصیه های طب سنتی
تدابیر کم آبی بدن در ماه رمضان
منبع

تغذیه و روزه داری در سلامت و بیماری از دیدگاه طب ایرانی اسلامی، دکتر غلامرضا کرد افشار، دکتر محمود خدادوست، دکتر حوریه محمدی کناری، دکتر مریم مقیمی، انتشارات المعی، ۱۳۹۲
مصرف چه موادی ما را از تشنگی در طول روزه داری در امان می دارد؟

یکی از عمده ترین مسائلی که روزه داران در ماه رمضان با آن مواجه می شوند کم آبی و تشنگی است. مخصوصا اگر ماه رمضان در فصول گرم سال قرار گرفته باشد که ساعات طولانی روز و گرمای هوا، مسأله کم آبی و تشنگی را تشدید می‌کند.

توجه به این امر به این علت اهمیت دارد که کم آبی باعث اختلال در وضعیت آب و الکترولیت ها در بدن شده و سلامتی را به مخاطره می‌اندازد.

شروع افطار بهتر است با خرما و آب ولرم یا شیر ولرم باشد.

به عنوان غذای ابتدای افطار، مصرف انواع سوپ ها و و اسفیدباجات توصیه می گردد.

افرادی که معده گرم و خشک دارند می‌توانند از فرنی هایی که آرد جو و روغن بادام و شکر تهیه شده است استفاده نمایند. آردجو مسکن تشنگی است و مصلح آن شکر می باشد و روغن بادام نیز رطوبت دهندۀ بدن است.

مصرف مربای آمله نیز در وعده افطار یا سحر در برطرف کردن تشنگی موثر است.

حکیم محمد اعظم خان در کتاب اکسیر اعظم می نویسد: «کسانی که در روزه از تشنگی اذیت می یابند، آب باقالا و آب نخود نباید بخورند (غذاهایی که در آن در آنها با باقلا یا نخود با آب پخته شده باشد نخورند)، چرا که هر دو عطش آورند و به جای آن از مخلوط سرکه و روغن زیتون (به عنوان چاشنی غذا) استفاده کنند و اگر تشنگی شدید باشد، شربت جلاب بنوشند تا آب را به قسمتهای مختلف بدن برساند.

از جمله بهترین شربت ها برای رفع تشنگی در این ماه عبارتند از ماءالشعیر، شربت لیمو، شربت نارنج یا بالنگ، شربت سکنجبین ساده، آب انواع میوه ها از جمله انار، سیب، به و گلابی علاوه بر تقویت معده در رفع تشنگی در این ماه بسیار کارآمد هستند.

مصرف میوه هایی از جمله خیار، هندوانه، خربزه، انگور، گلابی و زردآلوی تازه یا برگۀ زردآلو خیسانده در آب و آلبالو در ماه رمضان برای جلوگیری از تشنگی در طول روز مفید است.

بهتر است از سبزیجاتی که از جمله کاهو و برگ خرفه (چه به صورت خام به صورت پخته) در این ماده رژیم غذایی استفاده شود.

یکی از بهترین ترکیباتی که مصرف آن برای جلوگیری از تشنگی در وعدۀ سحر توصیه می‌شود تخم خرفه خیسانده در دوغ است.

کسانی که مزاج گرم دارند میتوانند شربتی با این دستور تهیه و میل نمایند:

۳۷ گرم سماق را در ۴۰۰ گرم گلاب شب بخیسانند و صبح صاف کنند و با ۴۰۰ گرم آب گلابی و ۲۰۰ گرم شکر به قوام بیاورند. از مایۀ شربت فوق به صورت رقیق شده در فاصلۀ بین افطار و سحر استفاده نمایند.

خوردنی ها و نوشیدنی های کاهنده تشنگی

اسفیدباج: آبگوشتی است که در تهیه آن از گوشت جوجۀ مرغ، بزغاله و سایر گوشی های دارای هضم راحت به اضافه سبزیجاتی مثل اسفناج، کدو، ماش و جو پوست کنده و ادویه جات گرم استفاده می شود. این غذا لطیف بوده و طبیعتی گرم و تر دارد، مرطوب است و اخلاط مناسبی در بدن تولید می کند و به خصوص برای افراد سوداوی مزاج غذای مناسبی است.

ماءالشعیر: مقداری جو را با ۱۰_۱۵ برابر آب بخیسانید و روی حرارت قرار دهید، تا به محض شکفته شدن جوها، آن ها را از روی حرارت برداشته و صاف کنید و نیم گرم بنوشید. این شربت در تسکین تشنگی تأثیر بسیار دارد و به علاوه خلط های سوخته و نامناسب را از بدن خارج می نماید.

شربت لیمو: مقداری شکر را در ظرفی بریزید و آن قدر آبلیموی تازه بر آن بفشارید که رویش را بگیرد، سپس یک شبانه‌روز مخلوط را در ظرف در بسته در دمای معمولی نگهداری کنید، سپس صاف کرده و با قدری دیگر آب لیمو، روی حرارت به قوام آورید. مایۀ شربت فوق را در هنگام مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید. شربت لیمو علاوه بر رفع عطش، اخلاط سوخته سوداوی و اخلاط غلیظ و لزج را نیز از بدن خارج کرده و مداوم آن موجب حفظ سلامتی است.

شربت نارنج یا بالنگ: آب بالنگ یا آب نارنج به مقدار ۴۰۰ گرم با دو سوم آن شکر را روی حرارت ملایم به قوام آورید و موقع مصرف رقیق کرده و بنوشید. این شربت علاوه بر رفع عطش، مقوی قلب و مغز بوده و جلوی سوختن اخلاط در بدن را میگیرد.



برچسب ها
رمضان تغذیه تشنگی تدابیر فصلی

  
دارای امتیاز  از 0 رأی