مصرف بیش از حد سیر، پیاز، ادویه های تند، گوشت قرمز، بادنجان، موز، خربزه، آناناس، انجیر، گردو، پسته، فندق، نارگیل، غذاهای سرخ کرده و... مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن افراد دارای مزاج گرم و خشک را از حالت تعادل خارج می کند و علائمی از قبیل خشکی پوست و بی خوابی اضطراب و تپش قلب را در ایشان تشدید میکند.
از دیدگاه طب جدید اثر گرمایی غذا یا گرمازایی القا شده از غذا عبارت است از افزایش مصرف انرژی همراه با مصرف، هضم و جذب غذا.
اثر گرمایی غذا بر حسب ترکیب رژیم غذایی تغییر میکند و پس از مصرف غذا مستقیماً افزایش مییابد. غذاهای ادویهدار اثر گرمازایی غذا را افزایش داده و طولانی می کنند. مثلاً غذاهای حاوی فلفل قرمز و خردل متابولیسم را تا ۳۳ درصد بیشتر از غذاهای بدون ادویه افزایش میدهند. این افزایش گرما برای افراد دارای مزاج گرم و خشک مفید نیست. افراد دارای مزاج گرم و خشک بیشتر باید از مواد غذایی استفاده کنند که دارای مزاج سرد به خصوص سرد و تر یا مزاج مایل به اعتدال هستند.
مرکبات، سیب، هویج، انار، شاه توت، خیار، گلابی، آلبالو، آلو، زردآلو، هندوانه، زرشک،گوجه سبز،اسفناج، شفتالو، کاهو، دوغ، پاچه گوسفند و...
زیر باج، سوپ جو با گوشت جوجۀ مرغ، آش ماست با گوشت جوجۀ مرغ، شیربرنج و گوشت ها که با آبغوره و سماق چاشنی دار شدهاند.
شربت لیمو، شربت آلو، آب انار ترش و شیرین، آب تمرهندی، شربت نارنج، شربت غوره، شربت سکنجبین و خیار و دوغ ترش.
ایی حکیم | اولین عطاری آنلاین در ایران
مزاجهای گرم و خشک بخوانند
توصیه طب سنتی تغذیه مزاج گرم و خشک تندرستی سلامتی