در ماه مبارک رمضان از مهمترین علل ایجاد نفخ شکم، یکی خالی بودن معده به مدت طولانی و پر شدن آن پس از چند ساعت نخوردن غذا است و دیگری رعایت نکردن اصول صحیح تغذیه ای در فاصلۀ بین افطار و سحر می باشد.
بهتر است در این ماه از غذاهای با هضم ساده و آسان استفاده شود. غذاهای کبابی و خورشتی سوپ های کم چرب، نان و پنیر و آب میوه از جمله آب سیب در این ماه مفیدند. البته مصرف آب میوه، مایعات و میوه جات باید حداقل ۱ الی ۱/۵ ساعت با زمان صرف غذا فاصله داشته باشد.
بهتر است در این ماه مصرف میوه جاتی از جمله انجیر، مویز و برگه زردآلو که ملین گیاهی و پر از فیبر گیاهی و نامحلول اند و نان سبوس دار و قند طبیعی مثل عسل، دستگاه گوارش را اصلاح و یبوست را برطرف نمود.
ترکیب غذایی شامل سبزی پلو که سبزی آن شوید یا گیشنیز باشد و کباب برگ و جوجه کباب مفید است. مصرف مرباهایی مثل مربای به و بالنگ و کره و عسل در هنگام افطار مفید است.
جهت تقویت معده قرار دادن سبزیجاتی مثل شوید، جعفری، ریحان، نعناع و مرزه در رژیم غذایی مفید است. در صورت مصرف ماست حتماً مقداری آویشن و نمک به آن اضافه شود.
شوید، هضم کنندۀ غذا و تشکیل دهندۀ دل درد و مانع ضعف معده بوده و جلوی فساد غذا در بدن را میگیرد، اخلاط غلیظ را از معده خارج می کند و باد ها را پراکنده نموده و از قسمت های مختلف بدن به تحلیل می برد. اگر گوشت با شوید پخته شود زهومت آن از بین رفته و به سرعت پخته شده و هضم آن آسان می گردد. جعفری، خلط های لزج را پاکسازی کرده و محلل نفخ است.
گشنیز، تقویت کنندۀ دهانه معده و مانع صعود بخارات از معده به سمت مغز است. به، مقوی معده و دفع کنندۀ بوی بد دهان و مانع صعود بخارات از معده به سمت مغز است. بالنگ، مانع از ریختن صفرا به معده و روده هاست و معده و کبد را تقویت می کند و مخصوصاً مربای آن به هضم غذا کمک نموده و باد ها را تحلیل می برد.
ریحان از ضعف معده جلوگیری می کند و بادهای غلیظ را تحلیل میبرد. نعناع، معده و قوت هاضمه را تقویت نموده و بادها را تحلیل می برد. در مقالات طب جدید نیز اثر ضد نفخ نعناع و تقویت دستگاه گوارش توسط این گیاه به اثبات رسیده است.
آویشن، باعث لطافت غذاهای غلیظ شده و باد ها را به تحلیل می برد و معده را از رطوبت و خلطهای زائد پاکسازی کرده و مانع صعود بخارات به سمت مغز میشود. از فساد غذا در داخل بدن جلوگیری کرده و دل درد را تسکین می بخشد.
|