یکی از مشکلات شایع در این فصل، ابتلا به سرما خوردگی است. در سرماخوردگی ساده یا اصطلاحا ویروسی، که علایم آن محدود به آبریزش بینی، عطسه، بی حالی و خستگی است و علایم عفونت باکتریال مانند گلو درد چرکی وجود ندارد، باید از مصرف نا به جای داروهایی چون آنتی بیوتیکها و کورتونها پرهیز کرد و تا بهبود علایم، استراحت نمود و ضمن پرهیز از خوردنیهایی که موجب افزایش سردی و تری بدن میشوند، از سوپها و آشهای ساده و گرم استفاده نمود.
زیرا سرماخوردگی یا زکام، در صورتی که طولانی نباشد و منجر به عوارض نگردد، یکی از راههای دفع مواد ناسالم از بدن است و نباید جلوی آن گرفته شود. اما اگر علایم بیماری بیش از 4-5 روز به طول بیانجامد یا علایمی از عفونتهای باکتریال وجود داشته باشد، باید با مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص دقیق بیماری، داروهای مورد نیاز، تجویز و مصرف شوند و از مصرف خودسرانه داروهای گیاهی و شیمیایی خودداری شود.
برای پیشگیری از سرماخوردگیهای مکرر، توصیه میشود از ابتدای ورود شلغم به بازار، تا آخرین روزهای حضور آن، شبی یک عدد شلغم متوسط بخارپز نوش جان کنید.
یک درمان مناسب برای سرماخوردگیهای ساده در این فصل، کدو حلوایی است که میتواند به صورت بخارپز به همراه کمی پودر نبات و دارچین مصرف شود.
در میان آشها هم آش ایرانی سپیدبا (اسفیدباج) برای بهبود حال افراد مبتلا به سرماخوردگی مناسب است که با استفاده از برنج، جعفری و گشنیز، کمی تره و شنبلیله، بال و گردن مرغ بدون پوست، کمی روغن زیتون، مقدار بسیار کم نمک و زردچوبه و در صورت تمایل مقداری کدو آماده میشود.
برای کاهش علایم سرماخوردگی به ویژه در شروع علایم، دم کرده گل گاو زبان به همراه کمی لیمو عمانی بسیار مناسب است. این نوشیدنی، اگر زیاد ترش نباشد، موجب خروج مواد ناسالم از بدن فرد بیمار می شود. بهتر است در طول مدت مصرف این دم نوش، با استفاده از پتو یا لحاف، استراحت کامل داشته باشید تا کاملا عرق کنید.
|